Filmsorozat készül az újságírás doktorának életéből

A nemes egyszerűséggel Fear and Loathing címre keresztelt széria tervét az MGM stúdió  hétfőn jelentette be, mi pedig már jó előre csonkig rágtuk körmeinket az izgalomtól, és a sarokban kuporogva folyamatosan csak azon törjük a fejünket: mi van akkor, ha ez annyira mégsem jó ötlet!?

Alapvetően jó előjel persze, hogy a szériát az a Davey Holmes rendezi, aki korábban a The Mighty Mighty Bosstones nevű, kiváló ska bandát erősítette billentyűs poszton (igen, ez Thompson-ügyben egy teljes mértékben irreleváns információ), nevéhez pedig olyan remek sorozatok fűződnek, mint a hazánkban jópár éve a Viasat által is sugárzott Halottnak a Csók, vagy az Államokban jelenleg nagy sikernek örvendő  Get Shorty.  Azt azonban egyelőre pontosan nem tudni, a tervezett sorozat milyen szemszögből közelíti majd meg az újságírás őrült doktorának életét. Egyvalami azonban biztos:

ha már HST-széria, akkor a realitás talajától teljes mértékben elrugaszkodó, az írót egyfajta toxikomán képregényhősnek beállító produkciók helyett végre szívesen látnánk egy olyan alkotást, ami Thompson emberi oldalát, valamint az irodalomra, az újságírásra és a politikára gyakorolt, korszakalkotó hatását is képes méltóképp ábrázolni a képernyőn.

Köztudott ugyanis, hogy maga az Thompson sem szívlelte igazán, ha karakterét afféle túljátszott bohóc szerepében jelenítették meg a filmvászon, vagy bármilyen egyéb formában. Kiváló példa erre Garry Trudeau Dunesburry című, 1974 óta futó képregénye, melynek Uncle Duke nevű, drogfüggő-fegyverimádó-mocskos szájú figurája egy az egyben Thompson képregényre formált, rajzos alteregója. Habár Uncle Duke egy jól eltalált, humoros karakter, annak ellenére Thompson maga cseppet sem díjazta, hogy Trudeau az ő beleegyezése nélkül képregény-figurává formálta személyét. Nemtetszésének több, vele készült interjú során erősen hangot is adott. Ahogy egy 1977-es beszélgetésben fogalmazott:

“Van, aki ha felnő, tűzoltó szeretne lenni, van, aki pedig miniszterelnök. Senki nem szeretné, ha felnőtt korában képregény-figuraként végezné.

Nagyjából hasonló a helyzet az 1980-as Ahol a Bölény Dübörg című filmmel is. A doktornak olyannyira nem nyerte el tetszését az őt meglehetősen túltolva alakító Bill Murray alakítása, hogy dühében egy kerti partyn egy székhez kötözve egyszerűen a medencébe dobta a színészt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a készülő MGM-es szériában ki fogja alakítani Thompson doktor karakterét, azonban, amíg nem kerül képbe Steve Martin, vagy esetleg Ryan Gosling, addig mi úgy érezzük, túlzottan nagy probléma talán mégsem lehet.

Bízunk abban, hogy ha enyhe túlzásokkal is, de végre egy olyan alkotás lát napvilágot, ami Hunter S. Thompson-ban nem csupán a profit generálására alkalmas, rebellis őrültet, hanem a modern zsurnalizmus egyik legjelentősebb reformerét, az emberi mivoltában is érdekes karaktert látja, és akarja láttatni.

 

Written by dajkag

Alapvetően utálok írni.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published.

A Keszon.hu lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy regisztráció, vagy személyes adataik megadása nélkül szóljanak hozzá a megjelent posztokhoz. Az oldal mindössze a hozzászóló IP címét tárolja, azonban ez az adat a hozzászólás utáni 60 nap után automatikusan törlődik. Adatvédelmi irányelveinkről bővebben az Adatvédelmi Tájékoztató menüpontban olvashat. A hozzászólás feltételeit a lentebb látható négyzet kipipálásával és a feltételek elfogadásával tudja elküldeni. A hozzászólás moderálás után jelenik meg. Az oldalon minden olyan hozzászólás megjelenik, amely nem tartalmaz:

  • spamet
  • nyílt vagy rejtett reklámot (ideértve a más weboldalt népszerűsítő hozzászólásokat is)
  • gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilvánulást
  • más személyazonosságával, képmásával való visszaélést,
  • számítógépes vírusra irányító linket
  • visszaélésre alkalmas információt
  • más személyre vonatkozó személyes adatot
  • erőszakos tartalmú megnyilvánulást (ideértve kép-vagy videofelvételt is)
  • személyeskedő, mások emberi méltóságának, becsületének megsértésére, zaklatásra alkalmas megnyilvánulást
  • szexuális tartalmú hozzászólást (ideértve kép- vagy videofelvételt is)

A Keszon.hu fenntartja magának a jogot, hogy bármely kommentet/hozzászólást, amely megítélése szerint nem felel meg a fenti moderációs elveknek, ne engedjen felületein megjelenni, valamint, hogy bármely már megjelenített hozzászólást indoklás nélkül eltávolítson.