Büszkeség és balítélet, avagy a szivárványos náci sas utolsó üvöltése

A nemrég lezajlott pride month kapcsán jutott eszembe, hogy pár évvel ezelőtt mennyire nagyot ment a Facebookon ez az óriási szivárványos profilkép-őrület. Akkor kevésbé értettem, és tájékozottabb barátaim hívták fel a figyelmemet arra, hogy egyesek ezzel pártolják az egyneműek (ágynemű, légnemű etc.) házasságát. Minden fotó mellett az alábbi mondat szerepelt: „A létrehozás eszköze”. Mintha legalábbis a Teremtő Atyaúristent sikerült volna feltölteni a végeláthatatlan kibertérbe.

Ellenválaszképp megszülettek a magyar nemzetiszínekben pompázó profilfotók is. Sokat csűrtem a gondolatot, meg tekertem is, ahogy tudtam, de a Létrehozás Eszközének sem jöttem rá, hogy egy szexuális beállítottságnak hogy lehet ellenfele egy kultúrkör? Másképp is felteszem a kérdést:

magyarnak lenni, nemi identitás kérdése-e? És a melegek meg a többi (mert hallottam valami lmbtq-ról is), egy népcsoport? Külön nyelvet beszélnek? Saját szokásaik vannak, meg hiedelemviláguk? Hány királyuk volt eddig, és hol van az országuk?

A magyar közélet természetesen, mint mindent, ezt a kérdést is fekete-fehérben tálalta, és tálalja a mai napig, a színesre batikolt kis piktúrák ellenére is. Az egyik csoport mindenáron jogot akar formálni a házasságra, a másik szerint meg ki kellene irtani az összes ilyen aberrált állatot.

A liberálisnak nevezett sajtó a gyűlölet ellen gyűlölettel kampányol, és kirekesztő náci gyökérnek titulál mindent és mindenkit, ami egy kicsit is ellene van a nagy népi ünnepélynek. A másik oldalon keresztény értékekkel dobálóznak, vagy éppen a harmincas évekre jellemző retorikával, csak útszéli modorban (akár egy tirpák kocsis) menetelésre meg verekedésre szólítanak fel minden jóérzésű magyar embert.

Sokféle pride-ot láttam már. Van ez a Gay Pride, ami Pride-dá csökevényesedett (vagy nőtte ki magát?), aztán van a white pride, meg a left pride, meg a tököm tudja micsodák még. Szerintem az utálkozás alapja az irigység. A Pride-ot ellenzőknek az a bajuk, hogy ők nem vonulhatnak fel. Én személy szerint semmi kivetnivalót nem látok abban, hogy fényesre boxolt bakancsokban menetelnek fiatalok megemlékezvén a Kitörés napjáról, ahogy abban sem látok kivetnivalót, hogy megünnepelje egy ember, ő is azt a nemi szervet szereti, ami az ő lába között is feszül, vagy lóg. Most nem fogom morálisan szintezni a kettőt, mert jelen írásomban nem az a célom, hogy ezt megfejtsem. Az állam helyében én igenis hagynám, hogy szélsőjobbos, szélsőbalos, homo- és heteroszexuális egyaránt ünnepelhesse a kis gondolatait. Megengedném, annak fejében, hogy nem zavarják meg a másik rendezvényét. Az ünneplő vagy emlékező tömegnek biztosítani kell, hogy a rendezvénye békésen lemehessen, mert hát demokratikus joga azt gondolni, amit akar. Következésképp egy Becsület napján ne menjenek oda antifasiszta salátaevők megzavarni a megemlékezést, de egy anarcho-kommunista majálison se zargassák a neo-nácik a többieket. A házasságot, mint eszményt és intézményt, már egyetemesen ledaráltuk az individualizmus diadaloltárán valamikor a 20. század közepén, melegek mindig voltak, a nácik meg amúgy is elbuktak, ahogy a kommunisták is. És ha a házasság ma már csak puszta jogi fogalom, tehát szentség nélküli absztrakt jelenség (amit mi sem bizonyít jobban, mint a polgári esküvő fogalma), úgy csak jogot kapnak az illetékesek, nem szentséget.

Amit legalizálunk, az nem lesz izgalmas, és ami nem izgalmas, az nem érdekli az embereket, mert a mai embert egyáltalán nem érdeklik a természetes dolgok. Természetellenes dolgokat akarsz ünnepelni? Hát édesapám! Nesze itt egy dátum, és éves szinten, állami biztosítás mellett megteheted. Ja, de várjál! Az sem biztos, hogy természetellenes, hát ki vagyok én, hogy megmondjam?

A relativizmus is a szíved joga, benne van az alkotmányban. És ha mégis összetűzésre kerülne a sor, az állam kezének (ezúttal teszem azt a rendőrségnek) az lenne a feladata, hogy eltakarítsa az agresszorokat.

Oroszország például élen jár ebben. A Nagy Medve birodalmában a focihuligánok keményen szétverik egymást, és mit csinál az állam? Külön területet jelöl ki nekik, hogy nesztek, akkor csépeljétek egymást, és valljuk be, jól teszi. A huligánnak a csapat szent, és képes meghalni érte, hát nem demokratikus, azaz szíve joga, és nem a legdemokratább gondolat két verekedésre vágyó embertömegnek megengedni, hogy szétverjék egymást, és hogy erre a célra külön terepet kapjanak? Dehogynem.

A mozdulatlan testeket a mentő elszállítja, a rendőr csak a pásztor. Meg hát különben is, manapság mindenki jogot akar mindenre, hát akkor legyen nekik! Legalább a dekadencia kárpótol majd mindenkit, mert tudjátok, ő egy törődő jelenség. Értekezésem végén pedig megjegyezném, hogy engedni a hülyét hülyének lenni, az is demokrata dolog.

Written by Timúr

Multifunkciós zenész, író, a Keszon.hu szerzője

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published.

A Keszon.hu lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy regisztráció, vagy személyes adataik megadása nélkül szóljanak hozzá a megjelent posztokhoz. Az oldal mindössze a hozzászóló IP címét tárolja, azonban ez az adat a hozzászólás utáni 60 nap után automatikusan törlődik. Adatvédelmi irányelveinkről bővebben az Adatvédelmi Tájékoztató menüpontban olvashat. A hozzászólás feltételeit a lentebb látható négyzet kipipálásával és a feltételek elfogadásával tudja elküldeni. A hozzászólás moderálás után jelenik meg. Az oldalon minden olyan hozzászólás megjelenik, amely nem tartalmaz:

  • spamet
  • nyílt vagy rejtett reklámot (ideértve a más weboldalt népszerűsítő hozzászólásokat is)
  • gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilvánulást
  • más személyazonosságával, képmásával való visszaélést,
  • számítógépes vírusra irányító linket
  • visszaélésre alkalmas információt
  • más személyre vonatkozó személyes adatot
  • erőszakos tartalmú megnyilvánulást (ideértve kép-vagy videofelvételt is)
  • személyeskedő, mások emberi méltóságának, becsületének megsértésére, zaklatásra alkalmas megnyilvánulást
  • szexuális tartalmú hozzászólást (ideértve kép- vagy videofelvételt is)

A Keszon.hu fenntartja magának a jogot, hogy bármely kommentet/hozzászólást, amely megítélése szerint nem felel meg a fenti moderációs elveknek, ne engedjen felületein megjelenni, valamint, hogy bármely már megjelenített hozzászólást indoklás nélkül eltávolítson.