Benyomások Másként

Rövid beszámoló a Békásmegyeri Közösségi Házban rendezett Kontraposzt – Képzőművészek Másként  című estről.

A néma januári fagy meglopója minden izgága léleknek. A panelkockába bekocsonyásodott szellem szabadságért kiált és a jegyzeteiből, ha felnéz ok nélkül görgeti a fészbúk hírfolyamát, mint azok a techno-zombik, akiket mindenki utál de még senki sem látta őket. Az egyik ilyen céltalan görgetésroham közepette láttam meg a Békásmegyeri Közösségi Ház eseményét, amely rögtön kioldotta a testem a lakótelepek görcséből.

Dajka úrnak azonnal jeleztem a kiváló lehetőséget, aki ezúttal tényleg élt a meghívással, sőt még oda is ért. Örömmámorában rögtön sört bontott, melyet a szilveszterről maradt ginnel próbált hígítani. Körülbelül 18:30-kor be is estünk a fotocellás ajtón sörre és kultúrára szomjasan. Jellemző, hogy a Bizottság által is megénekelt Békásmegyer mostanra már nem áhítozott úgy az újszerű művészi megoldásokra, őrületre és attrakciókra. Az este teljes körű megtartásának bizonytalansági faktora a csekélyszámú egybegyűltek miatt a csillagokig szaladt.

Hála a Magasságosnak végül megtartották az estét, amin két generáció találkozott egy színpadon, a szebb napokat látott Óbuda fuldokló miliőjében. A multifunkcionalitást mi is ismerjük. Köztünk is akadnak zenészek, akik írnak, és írók, akik zenélnek, ám ezt a látszólagos ellentmondást még nem sikerült feloldanunk. Egy rövid félórás beszélgetés keretében mindkét generáció képviselői megszólaltak. A képviselők, akik egyszerre képzőművészek és zenészek.

Hogy kapcsolódhat össze ez a két látszólag teljesen különböző előjelű ágazat és mitől lesz más az eredmény? Hogy hat a vizualitás a hangra és a hang a vizualitásra?

Most nem fogom leírni az elhangzottakat, mert a tudattágításhoz legközelebb el kell jönni! Annál inkább érdekesebbek voltak a különbségek. A közönség soraiból, kívülről szemlélve hasonló helyzetünk a romlott whiskey és zöld kóla hatására mintha visszacsatolást és értelmet nyert volna.

Olyan érzésem támadt a Sickpicnic hallgatása közben, hogy igen, ezek a srácok nagyon jó zenészek. A folkos elemekkel operáló fúziós jazz ritka vendég Óbudán, mégsem éreztem, azt az elementáris erőt, mint a Tudósoknál. Kicsit burokban fejlődött szépségnek látszott ez az egyébként fénylő hangmassza, ahol mindenki parancsolója a hangszerének. Ellenben az este elején levetített két perces kisfilm visszahozta azt, amiért beleszerettem az – mondjuk így – avantgarde-ba, mint hozzáállásba. Játékos volt és merész, mégis könnyedén dicsekedett a technikai tudásával és pont a mindenható észt csúfolta meg annak totális kifordításával. Ez a kettő perc azért is töltött fel, mert néha úgy érzi az ember, hogy elmerül ebben a mocsárban és felzabálja a tétlen tombolása, ami belülről feszíti.

Dr.Máriás és a Tudósok ellenben egy folyamatos kontinuitást képviselnek a magyar művészetben, és ezt meglepő természetességgel teszik. Ez az őrült kelet-európai jazz punk prófétabridág elérte, hogy azt énekeljem:

KISCICA UGRÁL AZ ÁGYON!

De nem is ez a lényeg, hanem ez a teljesen tudatos állásfoglalás a fent említett szellemiség mellett, ami a humora miatt nem destruktív. Ettől marad friss és nyitott a világra pedig hát hány pocakos „nosztalgia-punk” rohangál a világ deszkáin? És hány trágár a komikum igazi filozófiáját betonsűrű világnézetté alakító véglény? Nem kell értük messzire nyúlni.

Az este végeztével még terveket szövögettünk a gőzölgő malátalevesek felett és Dajka úrral kissé elázott állapotban egymás kezébe csaptunk úgy, ahogy a 80-as évekbeli művházas bulik után csinálhatták az apáink.

-Ugye jár még a HÉV?

-Jár.

(Az esemény során azért nem készült egy rohadt darab saját fotó sem, mert a Dajka úr már félig ittasan a kamera és a két objektív mellé elfelejtette betenni az SD-kártyát. -szerk.)

Written by Timúr

Multifunkciós zenész, író, a Keszon.hu szerzője

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published.

A Keszon.hu lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy regisztráció, vagy személyes adataik megadása nélkül szóljanak hozzá a megjelent posztokhoz. Az oldal mindössze a hozzászóló IP címét tárolja, azonban ez az adat a hozzászólás utáni 60 nap után automatikusan törlődik. Adatvédelmi irányelveinkről bővebben az Adatvédelmi Tájékoztató menüpontban olvashat. A hozzászólás feltételeit a lentebb látható négyzet kipipálásával és a feltételek elfogadásával tudja elküldeni. A hozzászólás moderálás után jelenik meg. Az oldalon minden olyan hozzászólás megjelenik, amely nem tartalmaz:

  • spamet
  • nyílt vagy rejtett reklámot (ideértve a más weboldalt népszerűsítő hozzászólásokat is)
  • gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilvánulást
  • más személyazonosságával, képmásával való visszaélést,
  • számítógépes vírusra irányító linket
  • visszaélésre alkalmas információt
  • más személyre vonatkozó személyes adatot
  • erőszakos tartalmú megnyilvánulást (ideértve kép-vagy videofelvételt is)
  • személyeskedő, mások emberi méltóságának, becsületének megsértésére, zaklatásra alkalmas megnyilvánulást
  • szexuális tartalmú hozzászólást (ideértve kép- vagy videofelvételt is)

A Keszon.hu fenntartja magának a jogot, hogy bármely kommentet/hozzászólást, amely megítélése szerint nem felel meg a fenti moderációs elveknek, ne engedjen felületein megjelenni, valamint, hogy bármely már megjelenített hozzászólást indoklás nélkül eltávolítson.