3+1 igazán tuti, überfrankó, ultrafasza kézműves étterem Budapesten, ahol még egészen biztosan nem jártál, mert egy utolsó, prosztó, bunkó senkiházi vagy

Sorra nyílnak Budapest belvárosában a menőbbnél menőbb kézműves éttermek, te meg otthon ülsz, és tolod az arcodba anyád kelkáposzta-főzelékét, vagy a milánóit, amit a csajod csinált, és nem kellett a kutyának se a múlthéten. Ember! Meg vagy te húzatva?

Budapest vérkeringése szinte pezseg a jobbnál jobb, exkluzívnál is exkluzívabb bisztróktól, bároktól, neo-zsírbüféktől. Egyik héten feltűnik a sarkon egy fasza kis lecsózó, a másik héten már egy frankó burger-műhely, vagy tutkón autentikus szuahéli fasirtózó terem a helyén. Hiába, a gasztroforradalom kegyetlen. Kineveli, felhizlalja, majd olcsó zsírban kisüti és megemészti saját gyermekeit. A végén pedig nem maradhat más, csakis a legjobb. Szerencsénkre!

Most mutatunk nektek 3+1 olyan éttermet, amik tényleg faszák, és egyáltalán nem, de még véletlenül sem fizettek azért, hogy írjunk róluk. Még csak nem is valamelyik hipster haverunk vállalkozásáról van szó, egyszerűen csak tényleg nagyon franyák a kaja és übertuti a kiszolgálás. Komolyan!

1. Szaft, Kilences!

“Hatos! Faszt, kilences!” -olvasóink többségének nyilván ismerősen cseng a soha meg nem történt lottósorsolás legendássá vált mondata, melyről Budapest egyik legmenőbb helye, a listánk élén álló Szaft, Kilences! kapta nevét. A hely, mely az igazi zsírimádó tunkoló-fenoménok fellegvára, a szaft szerelmeseinek Mekkája. A belváros szívében, a Háj János és a Maszopszki Iván utca sarkán megbújó kis étterem közel található a bulinegyed vérkeringéséhez, és az olyan, klasszikus, kedvelt szaftok mellett, mint a csirke-, marha-, sertés-, vagy birkapörkölt leve, valódi ínyencségekből is válogathatunk.

Bográcsban rottyant lecsó-szotty, vagy a pincepörkölt-maradék sem jelenthet problémát. A főszakács pedig az olyan finom falatokkal, mint az odakozmált gombapörkölt-alj azokra is gondolt, akik alapvetően nem fogyasztanak húsféléket.

Az étterem hétvégenként észbontó akciókkal csábítja a látogatókat, olyanokkal, mint a szombat esti happy hour, az úgynevezett “bebasz-TUNK”, mely este 9 és 10 között várja a hétvégi atombulira némi zsírbevitellel alapozni vágyó vendégeket. Az ajánlat fél kiló gluténmentes kenyérbelet, egy bögrényi választható típusú szaftot, egy pohár uborkalét, valamint egy kis szelet, pörköltszafttal meglocsolt hájas tésztát (“szaftortát”) is tartalmaz. Mindezt alig több, mint 4950 forint, plusz szervírozási díjért cserébe. A hülyének is megéri! Szaft a szádba, testvérem!

2. Anyátok Pitája

Az Anyátok Pitája szintén egy nemrégiben nyílt, belvárosi étterem. A neve enyhén megtévesztő lehet, hiszen nem egy görög falatozóról, de még csak nem is egy kuplerájról beszélünk. Az A.P. az úgynevezett fúziós konyha legújabb, legeredetibb remeke, főszakácsa  pedig (aki véletlenül sem közeli ismerősünk és nem fizetett azért, hogy írjunk az éttereméről) gondolt egyet, és szinte az összes, hazánkban fellelhető gyorsétterem legnépszerűbb fogását alapul véve hozta létre a maga saját, elképesztő és korszakalkotó, ízlelőbimbó-robbantó alkotásait.

Édes-savanyú milánói anti-revizionista rántott szelettel tálalva

Az étlapon olyan különlegességekkel találkozhatunk, mint a spagettitésztával tálalt,rántotthúsból készült édes-savanyú, vagy a kövön sült pizzatésztába tekert, tzatziki-szószos brassói. Jó sok sajttal és ketchuppal tálalva.

Ezek már alapvetően megérnek egy misét, azonban a ház legkeresettebb specialitása a méltán híres, egyiptomi pitába töltött, hamburgerhússal készült bolognai szósz, amit természetesen jó adag hagymával, csípőssel, és szójaszósszal szervíroznak az igazán igényes, újdonságokra fogékony gasztro-fanatikusok számára.

3. Nyesedék

Hiányzik egy kis vérhas, botulizmus, vagy nyálkahártya-gyulladás, amit még gyerekkorodban szedtél össze a zöldes színű, közértes hurkától, vagy a Pajtásban vásárolt, lejárt szavatosságú rántott szelettől? Erős nosztalgiával tölt el az emlék arról a két hétről, amikor nem kellett iskolába menned, mert a szottyadt csalamádétól a lelked is kifostad a wc-n ülve, vagy sugárban hánytál napokon át sikítva? Akkor, kedves elvtársam, a te helyed az Óbuda szívében található öko-anarchista maradék-újrahasznosító egységben, a Nyesedékben van!

A Nyesedék kiválóan hozza az egykorvolt szocialista zsírbüfék hangulatát. Van itt hurka, kolbász, császárszalonna, és hogy valamelyest lépést tartsunk a korral, akad némi vásári kebab is.

A csavar a történetben mindössze annyi, hogy a Nyesedék vezetői  ideológiai kérdést csinálnak a zabálásból: nem vásárolnak alapanyagot, és nem pazarolnak gázt vagy áramot sem, egyszerűen csak összeszedik a környék éttermei és restijei körül meghagyott és eldobált maradékokat, majd fogják magukat, és ezeket újrahasznosítják.

A pultban éppen ezért az esetek többségében rendkívül diverz kínálatból válogathatunk, és egyfajta svédasztalos megoldás szerint minden nyesedékből szabadon szedhetünk. Végül a kasszánál dekára kiszámolva kell kicsengetnünk az ízletes maradékokból összeállított menüért cserébe járó, jelképes ellenértéket.

A Nyesedék egy elképesztően hangulatos, XXI. századi hely, ami némileg mégis megidézi a Kádár-kor legkedvesebb közértjeinek és bisztróinak zsírszagú, dekára kimért hangulatát. Egyetlen hibája, hogy néha kellemetlen meglepetésekre is bukkanhat az ember.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az étteremről a Tripadvisor oldalán olvasható, egyetlen négy csillag alatti értékelés:

Az ilyen malőrök azonban könnyedén kivédhetők a nagy darabokban vásárolt maradékok fogyasztás előtti szétnyiszatolásával.

Tény és való, hogy a Nyesedék nem egy úri hely, azonban a pórusaiból szivárgó őszinteség és nosztalgia képes feledtetni minden véletlenül becsúszó, gusztustalan kellemetlenséget.

+1.: Harmadik Beerodalom

Ugye neked is eleged van már a szutykos, kézműves sörözőkből, ahol négydecis korsókba mérik a poshadt sajtszagú ipákat, apákat, násznagyokat, meg minden egyéb istencsapását kétezer forintért? Ha igen, akkor a Harmadik Beerodalom az a söröző, amit neked találtak ki! A hangulatos józsefvárosi kocsmában ugyanis kizárólag a legolcsóbb ipari sörök képzik a kínálatot. Frisch Fassl, Rocky Cellar, Rákóczi. Ugye mindegyik márkanév ismerősen cseng?

Néha olyan különlegességekbe is belefuthatunk, mint a két leghírhedtebb tróger-láger, a Sárkány és a Lovag üveges változatai, melyeket a nyári időszakban Tündérmese-menü néven egyszerre is fogyaszthatunk, hiperackiós szuperáron!

Az igazi ínyencek persze rendelhetnek rongyost (a pultról feltörölt, pohárba csavart sörmaradék – szerk.), vagy punk-lágert (a pultról feltörölt, pohárba csavart sörmaradék, némi pultról feltörölt, kommersz vodka-maradékkal felütve – szerk.) is. Abban pedig, hogy jobban csússzon az ital, segít az igazi gasztro-élményt kínáló házi konyha.

A “Rock Katonái” menü, melynek tartalma 1 db prémium rocker-burger, és egy doboz a ház legkedveltebb söréből.

Olyan különlegességeket is rendelhetünk, mint a 20 deka sertéspárizsiból és száraz zsömléből készült, autentikus rocker-burger, a Piros Arannyal és uborkával fűszerezett margarinos kenyér, valamint a 100%-ban eredeti, Salgótarján környékéről importált Nógrádi Ropogós, melyet Budapest belvárosában manapság alig, vagy épphogy csak elvétve szerezhet be egy igazi gurman. Mi csak annyit mondunk: aki kihagyja, az buzi, hej-hej-hejj!

-Bárminemű egyezés a valóságban is létező éttermekkel pusztán a véletlen műve. Ráadásul pénzes hipster barátaink sincsenek, akik belvárosi éttermet üzemeltetnének. Mármint tényleg 🙁 –

Written by dajkag

Alapvetően utálok írni.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published.

A Keszon.hu lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy regisztráció, vagy személyes adataik megadása nélkül szóljanak hozzá a megjelent posztokhoz. Az oldal mindössze a hozzászóló IP címét tárolja, azonban ez az adat a hozzászólás utáni 60 nap után automatikusan törlődik. Adatvédelmi irányelveinkről bővebben az Adatvédelmi Tájékoztató menüpontban olvashat. A hozzászólás feltételeit a lentebb látható négyzet kipipálásával és a feltételek elfogadásával tudja elküldeni. A hozzászólás moderálás után jelenik meg. Az oldalon minden olyan hozzászólás megjelenik, amely nem tartalmaz:

  • spamet
  • nyílt vagy rejtett reklámot (ideértve a más weboldalt népszerűsítő hozzászólásokat is)
  • gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilvánulást
  • más személyazonosságával, képmásával való visszaélést,
  • számítógépes vírusra irányító linket
  • visszaélésre alkalmas információt
  • más személyre vonatkozó személyes adatot
  • erőszakos tartalmú megnyilvánulást (ideértve kép-vagy videofelvételt is)
  • személyeskedő, mások emberi méltóságának, becsületének megsértésére, zaklatásra alkalmas megnyilvánulást
  • szexuális tartalmú hozzászólást (ideértve kép- vagy videofelvételt is)

A Keszon.hu fenntartja magának a jogot, hogy bármely kommentet/hozzászólást, amely megítélése szerint nem felel meg a fenti moderációs elveknek, ne engedjen felületein megjelenni, valamint, hogy bármely már megjelenített hozzászólást indoklás nélkül eltávolítson.